Festivalul Brazilor de Crăciun face lumea bună mai bună!

                   De 26 de ani ”Salvați Copiii România” se străduiește să asigure accesul în mod egal la educație pentru toți copiii aflați în nevoie. Aceasta a fost prioritatea tuturor programelor derulate până acum, din convingerea că educația este singura modalitate prin care o societate poate să progreseze.

                De 16 ani neîntrerupți ”Salvați Copiii România”, organizează în luna decembrie Festivalul Brazilor de Crăciun, un eveniment caritabil, la care se adună manageri de companii, antreprenori, persoane publice, oameni de business și de media și nu numai, invitați să doneze pentru achiziționarea unui brăduț realizat de creatori și designeri români. Banii strânși în urma acestei licitații ajung să fie folosiți pentru nevoile copiilor mai puțin norocoși.

                 În acești 16 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun a strâns aproape 3,3 milioane de euro, cu care a ajutat aproape 26.000 de copii să beneficieze de programe educaționale.

Ce pot face 3 milioane de euro? Peste 95% dintre copiii beneficiari au fost înscriși la școală, 85% dintre copiii înscriși în programul ”A doua șansă” au promovat examenele școlare de anul trecut, iar 21% dintre ei au fost chiar premianți.

                 Iar asta nu e deloc puțin, dacă ne uităm la cifrele oficiale: rata abandonului școlar a ajuns, în anul școlar 2014-2015, la 2% pentru învățământul primar și 3,5% pentru cel liceal și profesional. Asta înseamnă aproape 62.000 de copii, în creștere față de anul anterior.

                   În 2015, conform datelor INS, aproape 80.000 de copii cu vârsta de până în 10 ani, nu erau cuprinși în sistemul educațional, iar dacă vorbim de vârste mai mari, până la 17 ani, ajungem la 282.000 de copii care au renunțat să mai meargă la școală.

Abandonul școlar nu este un fenomen limitat la un copil sau altul, la o comunitate sau alta, ci interesează întreaga societate, pentru că menține grupuri defavorizate, a căror situație se va perpetua din generație în generație. Anul acesta, statistica este chiar alarmantă, pentru că numărul copiilor retrași din școli este în creștere. Vorbim despre copii cărora le este încălcat dreptul la a avea un viitor care să rupă cercul vicios al sărăciei și al discriminării din motive economice. A-i educa pe copii este cea mai inteligentă politică publică a oricărui stat și cea mai bună asigurare că societatea este funcțională. ”Salvaţi Copiii are ca obiectiv prioritar reducerea abandonului şcolar, iar prin sprijinul partenerilor de anul acesta, ne propunem ca în 2017 să susţinem prin programele noastre peste 3.000 de copii din comunităţile defavorizate.” –

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Creatorii invitați să participe la ediția din 2016 sunt: Doina Levintza, Stephan Pelger, Irina Neacșu, Omid Ghannadi, MATIUS Studio, cu sprijinul Philips Lighting România, Carmen Ormenișan, Anca Lungu, Malvina Cservenschi, Cornel Ilie & Cosmin Florea, Coca Zaboloteanu & Krautz Production, Dorin Negrău – Rotary Club București Cișmigiu, Roman Octavian, Creativ Interior, susținut de Fabrica de Profile, Irina Marinescu & Madeleine Artisan Jeweller, Cătălin Vălean, Dhaniel Nora & Sephora, Molecule F, Andra Andreescu, Lena Criveanu, Andreea Constantin (Rhea Costa), Mihaela Glăvan, Phenomena & Piatraonline, Cătălin Botezatu & Școala Metropolitană ARC, Denis Predescu & Braiconf, Alexandru, Maison DADOO, cu sprijinul Sport/Couture, Zenya Atelier & Joomay, Iza Van Dee, Rita Mureșan și Ștefania Mircea & Salvați Copiii.

La final, să vă mai spun ceva de care-s tare mândră: am avut privilegiul de a prezenta două ediții ale Festivalului, în 2001 și 2002, când nimeni nu cred că-i prevedea o viață atât de lungă 🙂 așa că articolul de față e scris doar de dragul unor oameni care s-au încăpățânat să schimbe lumea în jurul lor. Anul acesta voi fi în sală ca invitat. Dacă voi nu ajungeți acolo, aveți alte modalități de a contribui: pe site-ul ”Salvați Copiii”, la rubrica ”Donează”. Va fi cu folos! 🙂

sursa foto: Salvați Copiii, bradul Irinei Neacșu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 thought on “Festivalul Brazilor de Crăciun face lumea bună mai bună!

  1. Multumim, Adriana! Tu intotdeauna ai promovat investitia in educatie, ca singura cale pentru progresul societatii. Esti si prima Gazda a Galei Festivalului Brazilor de Craciun! Iti dai sema ca au trecut 16 anisori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *