Cioloș pus la zid. PSD câștigă.

Asistăm, de câteva zile bune, la un dezmăț promovat de PSD în defavoarea bugetului de stat: mărirea salariilor unor categorii de bugetari cu până la 25% a părut de la bun început o nebunie curată. Nu că n-ar fi nevoie de acești bani în plus la salariile din Învățământ și Sănătate, dar momentul ales a fost unul foarte prost și nici perspectiva unui deficit bugetar nu sună bine deloc. Nu e nevoie să ai vreun doctorat în Economie, ca să pricepi că aruncarea în aer a cheltuielilor te va lăsa cu buzunarele goale. Ni se întâmplă tuturor cam în fiecare lună, dacă nu suntem foarte, dar foarte atenți.

De săptămâna trecută încoace PSD a explicat în fel și chip cum nu mai poate de grija alegătorilor și a românilor bravi din țara asta și cum nu va precupeți niciun efort pentru a crește nivelul de trai. Să fie bine ca să nu fie rău, pentru că, în principiu, e mai bine să fii bogat și sănătos decât sărac și bolnav. Firește.

De partea cealaltă, Guvernul, prin ministrul Muncii, s-a opus vehement, știind cu pixul pe hârtie, exact ce va însemna o cheltuială suplimentară de aproape 5 miliarde de lei. Iarăși, chiar și pentru o umanistă ca mine, care a urât cu patimă matematica, e ușor de înțeles că, odată crescute cheltuielile și scăzute încasările la buget, lasă că vor muri investiţiie chiar înainte să devină  proiecte măcar, dar am putea chiar să ne uităm la o datorie publică mai mare. Asta înseamnă o fiscalitate crescută pentru generaţiile următoare: cineva va trebui să plătească pentru extravaganţele noastre.

Te uitai la oamenii din PSD, în special la Liviu Dragnea, cel care a fost cel mai vocal în susţinerea acestei legi – votată azi în Parlament, deși cu acuze de lipsă de cvorum – și te întrebai cum naiba de ei nu pricep și în ce misiune kamikaze vor să ne bage pe toți. Faptul că tot partidul s-a pus în mișcare pentru această lege ar fi trebuit să-mi aprindă beculețele mai devreme. Dar abia momentul în care am auzit clar: ”Guvernul să dea banii, pentru că sunt în buget”, a venit să facă lumină.

Am plecat pe fentă! Pentru că asta a fost. O fentă.

My two cents: PSD știe foarte bine toate aceste lucruri. Și nu, n-are de gând să crească salariile bugetarilor, pentru că știe că nu va avea de unde. Dar mișcarea asta a fost cea mai potrivită să le asigure voturile din 11 decembrie și să-i aducă într-un win-win situation.

 • Guvernul se opune și atacă legea la CCR. Dacă legea pică, cu atât mai bine. PSD iese și oftează ținând alegătorii de mână, care, iată, au fost oropsiți de tehnocrați.
 • Dacă Guvernul nu atacă legea, nu va putea să facă bugetul. Iarăși, PSD va da vina pe ei, că e sfârșit de an și n-avem buget pentru 2017.
 • Cu fix o lună înainte de alegeri, PSD a schimbat tema campaniei. Nu mai e despre ei, penalii, ci despre banii și bunăstarea românilor, care doar prin PSD vor putea să iasă la liman.

În treacăt fie zis, PNL pierde aici pe toate fronturile, o dată fiindcă și l-a asumat pe Cioloș și orice erodare de imagine a premierului se reflectă și în el, dar mai ales pentru că n-au un lider care să-i facă opoziție fermă lui Dragnea.

Mișcare PSD e tipică, nu e nimic nou. Când vrea, partidul ăsta funcționează ca un mecanism impecabil. Din păcate, experiența ne-a arătat că nu e aproape niciodată în interesul nostru sau fără interes. Să rămânem pe logică la fiecare discuție aprinsă care apare în următoarea perioadă și să păstrăm #nuplecațipefentă. Iar pe 11 decembrie să votăm.

sursa foto: Agerpres

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

8 thoughts on “Cioloș pus la zid. PSD câștigă.

  1. referitor la caine, este un &qut;oanimal murdar" pentru ca pute 🙁 ati avut caini in casa vreodata? stiti cum miros dupa 1-2-3 zile…? pe acest principiu regula la musulmani este sa nu tii un caine in casa (in curte da)

 1. Daca Guvernul ataca la CCR de ce credeti ca se pierd voturi? Cati dintre bugetari ar fi votat altceva decat PSD? probabil sub 25-30%, iar aia nu o sa voteze brusc PSD din cauza asta.
  Daca Guvernul nu ataca si PSD da vina pe ei ca n-avem buget, cati oameni din Romania credeti ca o sa-si schimbe optiunea de vot pentru ca “nu e gata bugetu'” :-)))
  Apoi campania electorala nici n-a inceput, iar la noi o stire “dureaza” trei zile. Eu cred ca PSD si-a consumat munitia prea devreme si in campanie vor fi multe alte subiecte noi, nu se va discuta la nesfarsit despre salarizarea bugetarilor.

  My 2 cents…

 2. Ce vrei sa zici, madam, amintind de…roanii bravi? Adica tot niste “trantori”, asa cum ne “lauda” idiotul ala de la munca? Nu va e jena macar un pic la obrazul gros ca dusumeaua? Adica tot cei care au restituit ce a furat hoarda portocalie sunt rai, fiindca nu tin cont de parerile unor antiromani si vor sa mai dea un banut celor batuti de soarta.(vezi, Basescu, Boc, Anastasia, Boagiu, Videanu, partenerii liberalilor, ai lui Iohaos si ciolos. Ers sa scriu Soros)

 3. Pentru salariile din invatamint si sanatate nu e niciodata momentul potrivit. Pentru magistrati, servicii secrete, chiriasi la Cotroceni majorarile sunt mereu naturale si boldeii de paza ai democratiei nici nu le baga in seama.

 4. ei vor?
  așa e ordinul de la Moscova! radeți tot, ca să arătați idioților unde i-a adus UE. și, pe urmă, venim noi, ăștilalți. tot n-avem bani să plătim pensiile idioților din Crimeea, iar cei 600 milioaneeuro de la Ponta (via Kazahstan) s-au dus… firmele rusești trebuie să mulgă România fără să plătească nici un impozit! Lukoil are deja datorii de alte milioane… doar n-o să le dea înapoi, proștilor de români, nu?

 5. Pe logică!
  Deci din cele 5 miliarde ,care intră in buzunarele romanilor 55% se intorc in buget!
  Impozite,taxe plus un consum mărit!
  Deci impactul asupra bugetului e de vreo 2miliarde ,aprocimstiv + -!
  Deci nu e mare big deal!
  Ce faci cu Alina care contestă dar in acelasi timp anuntă ca peste 2 sapt vor veni ei cu o alta lege mai corectă!
  E intuneric total!
  Au premietul si presul lor,fe ce nu a u venit acum 3 luni cu legea?
  In programul de guvernare pnl spune ca de la 1 ian maresc salariile,deci e nevoie de lege!
  Doamnă ,pe logică, la poantă etc… Insiruiti doar ineptii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *