Toate drumurile duc la Roma

Era probabil valabil pe vremea Imperiului. Acum italienii lucrează – sau nu – la lărgirea sau construirea de autostrăzi, ceea ce poate crea probleme de orientare, mai ales că nu s-au obosit să semnalizeze rutele ocolitoare foarte clar, iar GPS-ul se vede uneori depăşit de modificările făcute de oameni, care nu i-au fost anunţate. Lascia stare…

Ne-a desluşit un localnic şi am nimerit bucla potrivită, care ne-a dus apoi pe autostradă.  Toată oboseala şi deruta mi-au dispărut, însă, când am intrat în oraş.

orig-jpgroma2

Îmi place Roma. Cred că e un oraş care trebuie savurat pe îndelete, fie şi aglomerat cum era acum. Ca-n orice vară, de altfel.

Mi se pare că fiecare stradă spune o poveste, dincolo de poveştile spuse de monumentele lui: Colosseum, Piazza Navona, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi şi, desigur, Vaticanul şi Piaţa San Pietro. (Unde un proprietar de local şi-a pus, inspirat, anunţul „Habemus Pizza”)

ori-jpgroma4

Roma e o declaraţie de dragoste şi o poveste de iubire, în acelaşi timp. De aceea trebuie iubită pe îndelete, nu pe fugă. Luaţi-vă timp să vă aşezaţi la cafenelele din mijlocul străzilor mici şi întortocheate, să ascultaţi freamătul oraşului.

ori-jpgroma5

Să vă sprijiniţi de un parapet, departe de coada de bilete pentru intrarea în Colosseum şi să vă imaginaţi grandoarea vremurilor vechi, spectacolul – crud, e drept – pus în scenă de gladiatorii care urcau în arenă.

Imaginaţi-vă cum arăta Forul lui Traian în 113 d.Ch., când a fost terminat, lângă Coloana lui Traian. Şi doriţi-vă în secret, când aruncaţi o monedă în Fontana di Trevi, să vă întoarceţi aici.

ori

sursa foto: arhiva personală

Articol publicat pe blogul ”Adevărul”, iulie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *