Florenţa. Şi ce-a rămas din moştenirea lăsată

Capitala Toscanei m-a impresionat mai mult când am văzut-o prima oară, acum câţiva ani. Acum am regăsit-o cam plictisită şi prăfuită şi parcă nu prea bucuroasă de oaspeţi. Adică, de turişti.

Locul de unde a pornit Renaşterea italiană şi fosta capitală a Regatului Italiei între 1865-1870, Florenţa este, în continuare unul din cele mai frumoase oraşe ale lumii şi atrage anual milioane de turişti. De altfel, centrul istoric al oraşului a fost declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial încă din 1982.

orig-jpgflorenta2

Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei sunt câţiva din oamenii care s-au născut sau au locuit în oraşul de pe Arno şi care ne-au înfrumuseţat tuturor vieţile.

orig-jpgflorenta3

Florentinii au reinventat banii – florinul de aur – şi au finanţat dezvoltarea industriei europene, i-au susţinut pe regii englezi în timpul Războiului de 100 de ani, dar şi papalitatea şi reconstrucţia Romei.

orig-jpgflorenta4

Imposibil să nu te întrebi ce a rămas din toate acestea, să nu cauţi să regăseşti acolo parfumul acelor vremuri, mândria de a fi descendenţii acelor oameni.. Dacă o puteţi găsi, depinde, cred, de fiecare din voi.

orig-jpgflorenta5

sursa foto: arhiva personală

Articol publicat pe blogul din ”Adevărul”, iulie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *