De data asta votez

În Aula Magna a Facultății de Drept din București a fost agitație mare la evenimentul ”Tinerii în dialog cu Parlamentul European”.  Nu m-am dus cu speranțe foarte mari, o dată pentru că nu mă așteptam să fie foarte mulți studenți interesați de alegerile europarlamentare de anul viitor – mai ales pe vremea aia câinoasă, iar dinspre partea politicienilor… ehh.. Boy, was I wrong…

Holul facultății era plin ochi de studenți, iar sala neîncăpătoare. Mai bine de 400 de tineri veniseră să-i vadă pe liderii Parlamentului European: Antonio Tajani (preşedinte), Udo Bullmann (S&D), Hans-Olaf Henkel (CRE), Guy Verhofstadt (ALDE), Bas Eickhout (Grupul Verzilor/ALE), Aymeric Chauprade (EFDD). Pentru că aveau niște întrebări! Și ce întrebări… Și o să mă concentrez pe ele acum, pentru că despre eveniment au mai fost și alte informări, de bună seamă.

Primul modul de discuții se referea la o UE inovativă,, sustenabilă și competitivă, care investește în locuri de muncă pentru tineri. Prin urmare, întrebările din public ar fi trebuit să adreseze problema Educației, deci.

Doar că prima întrebare, imediat după discursul de început al președintelui Tajani, a venit să înceteze orice urmă de festivism:

  • ”Eu sunt un mare susținător al integrării europene, dar nu sunt așa mare susținător al intervenției statului în economie. Și întrebare mea: este posibil să avem mai multă Europă, fără să avem mai multă integrare, mai mult socialism?”

Jbang! A durat puțin până și-a revenit sala din uimire și a început să aplaude, iar eu am devenit atentă.

  • ”Eu aș vrea să vă întreb ce veți face pentru a-i ajuta pe studenții români în Marea Britanie după Brexit?”
  • După cum știți, țara noastră se luptă cu corupția. Credeți că în acest caz România va fi pregătită să preia președinția Consiliului UE?
  • Ce ar putea face UE pentru reducerea procentului de analfabeți funcționali din România, care a ajuns la 42%, în condițiile în care statul roman a demonstrat că nu e capabil să găsească o soluție?
  • Mă întrebam dacă vedeți viitorul Europei ca pe un efort de a aduce toate statele Europei la același nivel sau vedeți mai degrabă diversitatea ca fiind unul din pilonii viitori ai UE?
  • Vorbim de principii, valori, democrație. Împotriva României s-a dat o rezoluție în PE și mă întrebam unde e egalitatea atunci când unele țări din UE blochează intrarea României în Schengen, desi am îndeplinit toate condițiile de ceva timp, iar dvs., domnule președinte, știu că aveți declarații persoanle că ar trebui să accelerăm primirea noastră în Schengen, dar de ce PE nu dă o rezoluție și împotriva Germaniei, Olandei, Austriei? Unde e egalitatea?
  • Va aproba PE o politică de securitate comună în viitor?
  • Care credeți că este cel mai bun scenariu și cel mai prost scenariu pentru UE în următorii 10 ani în contextul Brexit, în special în idea unui efect de domino?
  • Aș dori să vă întreb cât de departe trebuie să ajungă partidele de guvernământ din România cu derapajele de la statul de drept pentru a fi sancționate de familiile lor politice europene? Și, în perspectiva alegerilor de anul viitor, partidele europene ar prefera votul cantitativ în detrimentul celui calitativ cu orice preț?

Abia la final am început să înțeleg Eurobarometrul din octombrie, care spunea că 72% dintre tinerii cu vârsta între 15-24 ani cred că Parlamentul European ar trebui să joace un rol mai important, 50% din rândul tinerilor știu când vor fi alegerile europarlamentare de anul viitor, iar 39% dintre ei vor ca la europarlamentare să se discute despre promovarea drepturilor omului și democrație.

Am plecat de acolo cu inima plină! Nu doar că au venit câteva sute de tineri, într-un dialog efervescent cu niște politicieni, aflați în campanie dar deschiși la o discuție deschisă,  dar erau și informați la zi despre problemele Uniunii și ale României.

Brexit, securitatea Europei, piața muncii, rezoluție PE, președinția Consiliului UE, diversitate, democrație, stat de drept, declarațiile lui Tajani, întâlnirea lui Verhofstadt cu Tăriceanu din ziua aia, tot știau!

Partidele noi ar trebui să se uite cu atenție la copiii ăștia. Să-i cunoască, să-i aducă aproape, să-i cultive. Ne sunt viitor și le suntem datori. Să-i ajutăm acum să ia deciziile corecte, să le spunem ce oportunitate  au să-și decidă europarlamentarii și să le lăsăm o țară cât mai aproape de cea pe care și-o doresc.

Detalii despre alegerile de anul viitor găsiți pe dedataastavotez.eu. Iar dacă aveți un tânăr în preajmă, invitați-l să se înscrie.

Și să voteze pe 26 mai!

sursa foto: arhiva personală IMG_2703IMG_2706

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *