GLUME SI REVOLUTIE

Asa cum am mai scris, in perioada asta particip consecvent la protestele organizate impotriva textelor de ordonante si de legi pe care PSD le-a dat sau vrea sa le dea (cele care din punctul meu de vedere fac scuturi impotriva unora fara sa fie gindite pentru o necesitate, in spiritul si litera legilor), dar si impotriva modului in care a ales sa faca acest lucru. “Noaptea ca hotii” (spun manifestantii).

In paralel, pentru ca vreau sa vad care este progresul protestului nostru si daca se schimba ceva (cu dorinta personala ca acest lucru sa se intimple repede), ma uit si in media si citesc media, mai mult decit de obicei.

Dupa evenimentele din ultimele zile, si in special cele de ieri seara, am citeva lucruri de spus:

@guvern si PSD (in mod special domnului condamnat penal Dragnea):

  • NIMENI nu v-a obligat sa acceptati functii alese sau desemnate. Adica mai clar nimeni nu v-a obligat sa candidati si sa obtineti un mandat de deputat sau senator si/sau nimeni nu v-a obligat sa deveniti functionari publici (in paralel, fapt cu care nu sint de acord, dar vorbim alta data). Daca structura voastra interna v-a minat spre aceste functii, atunci intelegeti si acceptati ca aceste functii nu sint sinecuri si vin la pachet cu RESPONSABILITATE. Civica, cetateneasca, personala dar si legala. Imi permit sa va reamintesc ca ati si jurat cu privire la asta. Asa ca da, luarea de decizii, intocmirea de legi, semnarea de documente, intocmirea de bugete, contractarea, platile, etc. toate vin cu responsabilitate la pachet. Adica raspundeti in fata legii, asa cum este ea in toata lumea, nu cum vreti s-o faceti voi. O intelegeti si o acceptati bine, nu o intelegeti si nu o acceptati, lasati-va de treaba asta. Eu sint administratorul unei societati cu raspundere limitata si, limitat, in litera legii, raspund de cum gestionez aceasta societate. La fel si voi. Cu tara insa.
  • Discursul cu glume groase de tipul celei de azi a domnului condamnat penal cu privire la petardele pe care USR le-ar fi putut aduce in parlament, nu este o componenta normala a discursului unor alesi, mai putin a celor alesi cu majoritate. Cred ca trebui sa existe o demnitate a discursului, mai ales din pozitia de invingator. Din cea de condamnat penal, poate chiar mai mult. Pe de alta parte aceste glume groase si slinoase de sefulet de Teleorman, nu prea cadreaza la Mitici aici pe malu’ girlei. Am evoluat si la glume (“Dragnea nope” si “We have justice in our DNA” ar fi unele dintre ele, daca le intelegeti). Exista insa si riscul sa gasiti pe cineva dispus sa va raspunda la glume si sa intre in slinosul situatiei provocate de un mustacios de birt, cu raspunsul ca n-are nevoie de petarde cind este PSD-ul in sala. Probabil ca p-asta ati intelege-o. Daca nu, intrebati-l pe domnul Serban Nicolae.
  • Transformarea protestelor pasnice in unele violente (dixit Sorin Grindeanu) tine doar de modul in care se gestioneaza evenimentele care au generat protestele si de cum se gestioneaza protestele. Pentru dinsul dar si alti politicieni care nu inteleg: protestul este un eveniment eminamente emotional si filtrele rationale sint limitate in aceste momente. Da, putem ajunge de la pasnic la violent relativ repede, dar noi am ales acum sa raminem la pasnic. Adica ne controlam emotiile, rationam si persistam in a obtine ce dorim. Daca veti continua cu galerii de fotbal, comunicate mincioase de sus pina jos, legi strimbe, glume proaste, mojicie, desconsiderare, lipsa de moralitate si altele, exista riscul sa devenim violenti. Nu vreau acest lucru in primul rind pentru noi si nu va doresc nici dumneavoastra sa ajungeti acolo. Nu cred ca stiti cum arata acel moment. Eu, da. Si nu in varianta 2017 cu gaze lacrimogene, fara injuraturi si cu jandarmi super civilizati (care au dat dovada de un discernamint personal mult peste ministrul lor), ci cu gloante si gloate care sfisie si omoara de frica. Cu alesi care fac pe ei de frica si neaga vehement orice implicare in acte impotriva poporului. Deci: sa raminem la pasnic si amiabil, sa jucam cartile frumos.
  • Nu in ultimul rind, va rog reveniti-va. Oameni ca Jianu, Necula si Chirica v-au aratat masura demnitatii, rusinii si verticalitatii. Urmati-i mai degraba pe ei decit pe altii. Lasati Justitia sa-si faca treaba asa cum este dat prin lege, modificati aspecte legale strict necesare si nu pe intuneric ci la lumina zilei si asa cum spune legea. Aveti sansa demnitatii acum.

@huligani:

  • Daca este adevarat ca faceti parte din peluza Catalin Hildan, nu-l rusinati in viata de dincolo pe omul acesta. Nu cu astfel de manifestari ar fi vrut sa fie asociat numele lui. Si eu sint nascut si crescut in groapa, am facut toate sporturile la CS Dinamo, injur Steaua din obisnuinta, dar asta nu-mi da dreptul sa stric treaba unor oameni pasnici si sa provoc jandarmii intr-un mod las. Macar stati la bataie fara sa dati inapoi. M..e Rapid si fuga de garda nu e semn de vitejie.
  • Nu uitati ca avem alte mize. A noastra este sa obtinem ceva printr-un protest pasnic. Pe a voastra nu o stiu, dar nici nu vreau s-o aflu. Faceti ce vreti voi, acolo unde nu sintem noi. Si daca n-ati vazut, va spun eu: printre noi sint si oameni cu copii. Miza noastra si modul de a ne expune cu familiile sint dovada modului pasnic de a manifesta. Nu gresiti sa credeti ca asta ne face vulnerabili pe de-a intregul. Respectati-ne pe noi, familiile si copii nostri si nu ii puneti in pericol.
  • Poate parem ca sintem oi in fata unor muschi mari si a unui spirit de gasca (singuri v-am vazut linistiti), dar sintem acum oi pentru ca asa am ales. Printre noi sint multi care fac sporturi de performanta, ba chiar si sporturi care implica contact fizic si violenta. Dar il facem organizat, la sala, in concursuri si extrem de rar pe strada. Asta nu inseamna ca nu ne stim cu pumnul, ba chiar si cu altele. Dar nu acum si nu aici. Daca totusi vreti sa insistati, v-as propune ce i-a propus Teo Emi lu’ Mircea Badea: facem un ring, aduceti ce aveti si eu vin. Frumos, civilizat, cu minusi, cutit sau bat, cum vreti. Dar nu acolo unde noi avem alta treaba. Noi nu venim la voi pe stadion sa vi-o tragem cind va faceti treaba. Lasati-ne si pe noi sa ne-o facem pe a noastra. Si nu ne luati de fraieri (ca sa nu spun huseni). Din nimic ne mobilizam si atunci toata lumea are de pierdut.

@manifestanti:

Sint onorat sa fiu alaturi de voi, sint emotionat in fiecare clipa si sint sigur ca vom reusi.

Ma incinta eforturile noastre constante si permanente, fara a accepta situatia aceasta ca un dat si ma inspira multi dintre voi. Si aici vreau sa mentionez (numai un exemplu) determinarea, constanta si taria de caracter a lui Liviu Avram care, de neoprit in maratonul lui, cauta portite legale si modalitati de a bloca noaptea mintii si a justitiei. Bravo!

Ne vedem dupa amiaza.

Mircea Stoian

sursa foto Facebook

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *