Sănătoși să fim!

Cel mai adesea spunem asta: sănătoși să fim, că restul se rezolvă! E prima urare și la aniversări: să fii sănătos! Sigur, cu glumele derivate: lasă, mă, sănătoși erau și ăia de pe ”Titanic”! Sigur, glumim, dar de boală ne e cel mai frică…

N-am avut probleme de sănătate, slavă Domnului! Dar am ajuns destul de des prin spitale, că așa m-a dus viața, am vorbit cu o mulțime de medici de-a lungul timpului în toate emisiunile pe care le-am făcut și am, oricând e nevoie, un medic potrivit în telefon. Tu doar să-mi spui ce specializare! J

Am învățat de la fiecare câte ceva și am un respect infinit pentru cei despre care știu ce efort și cât suflet lasă în urmă, cu fiecare oră petrecută în sala de operații, în ATI sau în gărzile nesfârșite din spitalele noastre.

Mi-am petrecut copilăria în analize de tot felul pentru a-i da de cap amigdalitei care nu mă slăbea nicicum, o infecție la două luni sau chiar mai des era obișnuință pentru mine. Sigur, atunci nu presupunea siropuri de tot felul și cu gust de portocale, cum au prins copiii mei, ci injecții dureroase cu Penicilină sau cu odiosul Moldamin, sau pastilele pisate în linguriță și amestecate cu miere sau dulceață pe care mai mereu le vărsam.

Înainte să se demoleze spitalul Brâncovenesc eram pacient frecvent. Mai apoi au venit exudatele și analizele la Institutul Cantacuzino. Îmi amintesc și acum laboratorul în care o prietenă de-a mamei îmi recolta analizele. Era plin de sticluțe de toate formele și culorile, aranjate pe mesele acoperite cu plăci albe de faianță și puse în fața geamurilor înalte.

Mi-a rămas de acolo obișnuința prevenției, deși atunci nu știam că se cheamă așa.

În fiecare toamnă îmi fac analizele de sânge, dar și echografie mamară și testul Papanicolau. Anul acesta, fiindcă nu-mi mai făcusem demult, am adăugat și o echografie abdominală. Tot așa mi-am crescut copiii: cu prevenție, cu investigații, cu tratament recomandat de medic, nu administrat după ureche și, pe cât posibil, fără antibiotic dacă nu e absolut necesar.

E, probabil, unul din lucrurile cele mai importante pe care trebuie să le învețe: cum să aibă grijă de ei.

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *