Scrie orice nume în loc de Bogdan Gigină. E copilul tău mort

             73 de oameni, deşi am dubii că acesta e termenul potrivit, au decis ieri că un alt om – aici chiar ar trebui să găsesc un adjectiv – acuzat de ucidere din culpă pentru moartea lui Bogdan nu poate fi anchetat pentru această acuzaţie.

           Anchetat. Nu judecat, reţinut sau condamnat, asta e treaba judecătorilor. Doar anchetat. Aşa cum ni se întâmplă oricăruia dintre noi într-o situaţie similară. Ştiu oameni apropiaţi care au trecut prin asta şi nu i-a scutit nimeni de judecată şi pedeapsă. De ani de zile plătesc pentru o greşeală pe care n-au vrut s-o comită, un accident nenorocit, care a luat viaţa cuiva şi a răsturnat-o pe al lor.

              Dar aici vorbim de un senator al României. Apărat în faţa justiţiei de chiar senatorii aleşi de popor. Ieri s-a vorbit mult în Parlamentul României de votul poporului, de alegerile lui şi susţinerea faţă de oamenii politici. Tot ieri, din Parlament, locul de unde ar trebui să plece normele care ne conduc viaţa spre a o face mai bună, locul la care ar trebui să ne uităm pentru a lua exemplu de conduită morală şi asumare, de modele de urmat, de acolo s-a legiferat crima. Şi abuzul comis de neica-nimeni ajuns şef peste alţi oameni, care decide că se poate juca de-a Dumnezeu, cu drept de viaţă şi de moarte asupra celor pe care-i conduce. Pentru că viaţa unui om e un preţ prea mic pentru confortul lui personal. Care are tupeul dat numai de mizeria care zace în el pentru a da vina pe o groapă nesemnalizată sau pe lipsa de profesionalism a poliţistului care nu a refuzat misiunea. Dar nimeni nu refuză misiuni în faţa superiorului său, cu atât mai puţin un om care îşi făcea meseria cu dedicare, care făcuse sacrificii să ajungă acolo, care muncise pentru fiecare pas profesional pe care-l făcuse în carieră. Sigur, Gabriel Oprea n-are cum să înţeleagă ce înseamnă să munceşti pentru scaunul pe care te aşezi la birou sau pentru motocicleta pe care o conduci în coloana oficială a demnitarilor, chiar şi atunci când şefii tăi nu au dreptul legal la coloană oficială.

             Peste o lună se face un an de când Gabriel Oprea, fost vicepremier şi ministru de Interne, refuză să plătească pentru aroganţa de a se deplasa de la restaurant acasă cu coloană oficială, în mod ilegal. Un an de zile de când doi părinţi au rămas fără singurul lor copil iar o tânără, abia căsătorită, şi-a schimbat hainele cu cele de doliu. Lor nu ştiu ce să le spun, mă apasă durerea lor şi ruşinea pe care ar trebui s-o simtă cel care le-a distrus vieţile.

Dar vouă ştiu ce să vă spun: aceiaşi oameni vor veni peste două luni să vă ceară votul, să vă promită iar legi bune pentru creşterea economică, bani mai mulţi, şcoli curate şi spitale ca la Viena, ajutoare sociale sau reduceri de tot felul, pentru că înţeleg şi ei cât de greu vă e în ţara asta care n-are de niciunele…  

Dar când vor ajunge din nou în scaunele lor comode şi cu pensii speciale ne vor râde în faţă.

             Şi ne vor omorî copiii. 

sursa foto: Adevărul

Articol publicat pe blogul din ”Adevărul”, septembrie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *